Wil je omscholen of bijscholen? Vraag dan subsidie aan bij STAP

Srotas – De Ayurveda Opleiding!

Het woord Srota / Srotas betekent letterlijk buis, opening of kanaal. Het woord komt van de zin: Su Sravanae dat betekent afscheiden, storten, druppelen of stromen. Srotas zijn Panchabhautik maar hebben de overheersing door Akasha /Ruimte Mahabhoota

Al 10 jaar

Erkende HBO Opleiding

Kleine klassen

Veel persoonlijk contact

7 Docenten

Professionele Experts

Erkend Onderwijsinstituut

Erkend door Zorgverzekeraars
FIND WHAT YOU LOVE

Alles over Srotas; Free Your True Self, Transform Your Life

“Sravanaat Srotansi”

Elke structuur waardoor afscheiding wordt afgevoerd wordt een Srotas genoemd. Het is ook een buis om voeding door te laten lopen, die de Dhatus voedt en metabolisme uitvoert. ‘Alle kanalen die te maken hebben met de circulatie in het lichaam, groot of klein, zijn Srotas. Elke cel vertegenwoordigt een Srotas. Daarom zijn Srotas ontelbaar. Elke fysieke entiteit in het lichaam wordt samengesteld door deze kanalen.

Kleur en vorm van Srotas

De kleuren en vormen van Srotas zijn gelijk aan de Dhatus die met hen worden geassocieerd of met de afscheiding die van hen komt. De structuur van Srotas kan cylindrisch, grof of fijn en lang of kort zijn. De Srotas zijn subtiel in vorm en functie. Zij zijn ontelbaar. Classificatie van Srotas

Srotas kunnen worden ingedeeld in twee types, namelijk:

 1. Zichtbaar als maagdarmkanaal, vatenstelsel, cellen, enz.
 2. Onzichtbaar als geestkanalen (Mano vaha Srotas)

Kijkend naar de locatie van de Srotas, kunnen ze worden ingedeeld in:

 

 1. Extern: 9 voor mannen en 12 voor vrouwen, aan de oppervlakte van het lichaam
 2. Intern: 13 voor interne organen en systemen.
 3. Prana vaha Srotas – Ademhalingssysteem
 4. Udaka vaha Srotas – Vloeibaar balans systeem
 5. Anna vaha Srotas – Verteringssysteem
 6. Rasa vaha Srotas – Metabolisch system
 7. Rakta vaha Srotas – Circulair system
 8. Mamsa vaha Srotas – Spiersysteem
 9. Meda vaha Srotas – Vet producerende kanalen
 10. Ashti vaha Srotas – Botvormende kanalen
 11. Majja vaha Srotas – Beenmerg
 12. Shukra vaha Srotas – Voortplantingssysteem
 13. Mootra vaha Srotas – Urinesysteem
 14. Sweda vaha Srotas – Transpiratiesysteem
 15. Pureesha vaha Srotas – Uitscheidingssysteem van stoelgang

Docenten Ayurveda

Shasvin Bhoelai
Ayurveda

Lesrooster Ayurveda

Over Ayuryoga Nederland

Ayuryoga Nederland verzorgt opleidingen en cursussen voor iedereen die zich willen bekwamen en verdiepen in de Ayurveda en yogawetenschap en deze in combinatie met elkaar als een Therapeutisch instrument willen inzetten. Je wordt opgeleid tot Ayuryoga therapeut en docent (Ayuryoga Therapist & Teacher | AYT&T).
INFORMATIE

Gratis Open Lesdag bijwonen?

Sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like)

Srotas in Ayurveda: Het Pad naar Welzijn

Srotas in Ayurveda: Het Pad naar Welzijn

Welkom op de Srotas-pagina van Ayuryoga Nederland! Bent u nieuwsgierig naar Ayurveda en wilt u meer weten over het belang van Srotas in deze eeuwenoude wetenschap? Dan bent u hier aan het juiste adres. We leggen u graag uit wat Srotas zijn, hoe ze functioneren en hoe ze uw algehele welzijn beïnvloeden. Na het lezen van deze informatie kunt u een kennismakingsgesprek aanvragen voor persoonlijk advies en verdere inzichten.

Wat zijn Srotas?

In de Ayurveda staan Srotas bekend als de kanalen of wegen waardoor energie en voedingsstoffen in ons lichaam stromen. Ze zijn verantwoordelijk voor het transport van essentiële elementen zoals voedsel, water en zuurstof naar onze cellen en organen. Daarnaast spelen ze een cruciale rol bij het afvoeren van afvalstoffen en gifstoffen uit ons lichaam.

Er zijn dertien hoofdsrotas, die elk een specifieke functie vervullen. Deze omvatten onder meer het spijsverteringskanaal, het ademhalingssysteem, het circulatiesysteem en de voortplantingsorganen. Een goede gezondheid en welzijn zijn afhankelijk van het soepel functioneren van deze srotas.

Het belang van Srotas in Ayurveda

Volgens de Ayurveda zijn gezonde en goed functionerende srotas essentieel voor een optimale gezondheid en welzijn. Wanneer deze kanalen geblokkeerd of verstoord raken door ongezonde gewoonten, stress of vervuiling, kan dit leiden tot een disbalans in onze fysiologie en uiteindelijk tot ziekte.

Een van de belangrijkste doelen van Ayurveda is het herstellen van de balans in het lichaam door de srotas te zuiveren en te revitaliseren. Dit kan worden bereikt door middel van een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, ontspanning en specifieke Ayurvedische behandelingen.

Kennismakingsgesprek aanvragen

Bent u geïntrigeerd door het concept van srotas en wilt u weten hoe u uw eigen srotas kunt optimaliseren voor een betere gezondheid en welzijn? Ayuryoga Nederland biedt u graag de mogelijkheid om een kennismakingsgesprek aan te vragen. Tijdens dit gesprek kunt u al uw vragen stellen en zullen onze ervaren Ayurvedische specialisten u voorzien van persoonlijk advies en aanbevelingen voor een holistische benadering van uw gezondheid.