Wil je omscholen of bijscholen? Vraag dan subsidie aan bij STAP

Agni – De Ayurveda Opleiding!

Betekent Vuur: dat bedoeld is als verzorging. Het vuur van genezing maken we aan om onszelf in staat van genezing en gezondheid te brengen. Vuur is transformatie.

Al 10 jaar

Erkende HBO Opleiding

Kleine klassen

Veel persoonlijk contact

7 Docenten

Professionele Experts

Erkend Onderwijsinstituut

Erkend door Zorgverzekeraars
FIND WHAT YOU LOVE

Alles over Agni; Free Your True Self, Transform Your Life

De zeven Agni’s en de vijf Koshas.
De Agni van voeding en de spijsvertering= Jatharagni Annamaya Kosha

Het spijsverteringsvuur breekt het voedsel af tot de vijf elementen wat weer tot voeding leidt en de zeven weefsels voedt door middel van het plasma.

Het eten start in de mond en gaat naar de maag = Kapha. De activiteit van spijsvertering is Pitta en gaat via de dunne darm het veld van Pitta in waar Agni nauw mee verbonden is. Het proces van eliminatie gaat door de dikke darm naar het veld van Vata (lucht), waar de gassen zich bevinden en loslaten.

De psychische Agni is dichtbij de spraak, welke dominant is in de mond. In feite is het fysieke lichaam een buis gebouwd rondom het spijsverteringsgebied, waarvan de opening de mond is. Het juist spreken en het juiste voedsel zijn complementaire processen van de voedingsruimte. In de Ayurveda letten we niet enkel op wat er in gaat maar ook wat er uitgaat.

De Agni’s van Ayurveda

Ayurveda kent dertien types van Agni die in het lichaam zijn ondergebracht en welke verantwoordelijk zijn voor het leven, het lichaam, de weefsels, kracht en de complexiteit van een persoon.

Agni 1. Jatharagni: deze zorgt voor verwerking van het voedsel en is actief in de maag en het spijsverteringsgebied met haar verteringssappen. Het is tevens verantwoordelijk voor het assimileren van voedsel in overeenstemming met wat ons lichaam nodig heeft. Het verzorgt de overige twaalf Agni’s en is mede daardoor de belangrijkste Agni.

Agni 2: Dhatawagni: dit zijn er zeven in getal, zij verzorgen iedere Dhatu. EII

Iedere Dhatu heeft zijn eigen Agni die verantwoordelijk is voor hetgeen die Dhatu nodig heeft en het metabolisme. Zoals daar zijn:

 1. Rasa dhatu agni
 2. Rakta dhatu agni
 3. Mamsa dhatu agni
 4. Meda dhatu agni
 5. Ashti dhatu agni
 6. MAjja dhatu agni
 7. Shukra dhatu agni

Agni 3: Bhootagni- vijf in getal, welke het verteringsproces en de assimilatie van Pancha Mahabhoota zijn. Deze Agni verzorgt tevens de externe Mahabhoota naar de interne Mahabhoota. zoals water drinken, (extern) intern wordt opgenomen door de vochteigenschappen in het lichaam.

 1. Akasha Mahabhoota agni (Ether)V
 2. Vayu Mahabhoota agni (Lucht)V
 3. Agni Mahabhoota agni (Vuur)P
 4. Jala Mahabhoota agni (Water) K
 5. Prithvi Mahabhoota agni (Aarde) K

Docenten Ayurveda

Shasvin Bhoelai
Ayurveda

Lesrooster Ayurveda

Over Ayuryoga Nederland

Ayuryoga Nederland verzorgt opleidingen en cursussen voor iedereen die zich willen bekwamen en verdiepen in de Ayurveda en yogawetenschap en deze in combinatie met elkaar als een Therapeutisch instrument willen inzetten. Je wordt opgeleid tot Ayuryoga therapeut en docent (Ayuryoga Therapist & Teacher | AYT&T).
INFORMATIE

Gratis Open Lesdag bijwonen?

Sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like)

Agni in Ayurveda: De Vlam van Leven

Agni in Ayurveda: De Vlam van Leven

Welkom bij Ayuryoga Nederland, een professioneel opleidingsinstituut voor Ayurveda en yoga. Op deze pagina vindt u informatie over Agni, een fundamenteel concept in de Ayurveda. Als u onbekend bent met Ayurveda en geïnteresseerd bent in het verkennen van de vele voordelen die het biedt, bent u bij ons aan het juiste adres. Lees verder om meer te weten te komen over Agni en hoe het uw welzijn kan beïnvloeden. Na het lezen van deze informatie kunt u een kennismakingsgesprek aanvragen voor persoonlijk advies en verdere inzichten.

Wat is Agni?

Agni, het Sanskriet woord voor “vuur”, is een cruciaal element in de Ayurveda. Het vertegenwoordigt het spijsverteringsvuur dat verantwoordelijk is voor het omzetten van voedsel in energie en voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Agni speelt ook een belangrijke rol bij het elimineren van afvalstoffen en het ondersteunen van een sterk immuunsysteem.

In de Ayurveda wordt aangenomen dat er 13 verschillende soorten Agni in ons lichaam aanwezig zijn, elk met een specifieke functie. Het belangrijkste Agni bevindt zich in onze maag en is verantwoordelijk voor de spijsvertering.

Het belang van Agni in Ayurveda

Een goed functionerend Agni is cruciaal voor een optimale gezondheid en welzijn. Wanneer ons spijsverteringsvuur zwak is of uit balans raakt, kan dit leiden tot een slechte opname van voedingsstoffen, een verzwakt immuunsysteem en een opeenstapeling van gifstoffen in het lichaam. Dit kan uiteindelijk leiden tot ziekten en gezondheidsproblemen.

Om een gezond Agni te behouden, is het belangrijk om aandacht te besteden aan ons dieet, onze levensstijl en ons emotionele welzijn. Ayurveda biedt een schat aan kennis en technieken om een evenwichtig Agni te bevorderen, waaronder het kiezen van het juiste voedsel, het volgen van een dagelijkse routine en het beoefenen van stressverlagende activiteiten zoals yoga en meditatie.

Kennismakingsgesprek aanvragen

Wilt u meer weten over Agni en hoe u uw eigen spijsverteringsvuur kunt versterken voor een betere gezondheid en welzijn? Ayuryoga Nederland nodigt u uit om een kennismakingsgesprek aan te vragen. Tijdens dit gesprek kunt u al uw vragen stellen en zullen onze ervaren Ayurvedische specialisten u voorzien van persoonlijk advies en aanbevelingen voor een holistische benadering van uw gezondheid.

Door deel te nemen aan een kennismakingsgesprek, krijgt u niet alleen inzicht in de principes van Ayurveda, maar ook de kans om de unieke voordelen van Agni te verkennen en te begrijpen hoe u dit krachtige concept kunt integreren in uw dagelijkse leven. Ons deskundige team staat klaar om u te begeleiden op uw pad naar een evenwichtig en gezond leven.

Laat u inspireren door de wijsheid van Ayurveda en ontdek hoe een sterk en evenwichtig Agni kan bijdragen aan uw algehele welzijn. Neem vandaag nog contact op met Ayuryoga Nederland om een kennismakingsgesprek aan te vragen en begin uw reis naar een betere gezondheid en levenskwaliteit.