De Ayurveda Opleiding!

De 4-jarige opleiding op HBO niveau Ayuryoga – conform CPION en Yoga Alliance International- leidt op tot Ayuryoga Therapist & Teacher (AYT&T) en is een samensmelting van de complementaire zusterwetenschappen Ayurveda en yoga.

Al 10 jaar

Erkende Opleiding op HBO niveau

Veel persoonlijk contact

Studiebegeleiding & intervisie

7 Docenten

Professionele Experts

Erkend Onderwijsinstituut

Erkend door Zorgverzekeraars

Ik wil enkel de Ayurveda Modules volgen

Het is ook mogelijk om enkel de Ayurveda Modules te volgen, na het succesvol behalen van deze modules ontvang je een certificaat van de afgeronde lessen.

Ik wil graag de complete HBO opleiding volgen

Als je de HBO volgt krijg je alle modules van alle leerlijnen, ook ontvang je dan een geaccrediteerd HBO diploma.

Naam(Vereist)

Naam(Vereist)

Alles te weten komen over Ayurveda?
Ontdek het hier!

De basisprincipes van Ayurveda zijn van belang om te begrijpen hoe wij als mens functioneren, waar we gevoelig voor zijn en wat we beter niet kunnen doen. Je kunt zo beter jezelf gezond houden.
Ayurveda kent drie doshas, waarvan Vata, Pitta en Kapha onze constitutie bij geboorte bepalen= Prakriti.
Ayurveda kent drie doshas, waarvan Vata, Pitta en Kapha onze constitutie bij geboorte bepalen= Prakriti
De lichaamsweefsels worden in de Ayurveda de dhatus genoemd waar we er 7 van hebben. Er zijn vele weefsels in het lichaam waarvan de belangrijkste de Dhatus zijn. Weefsels zoals hier bedoelt geven ons lichaam steun en zij voeden elkaar.
Een Upadhatu is eigenlijk het rest product van een dhatu en is minder belangrijk dan de dhatu. Zij heeft nl niet die ondersteunende en voedende. Functie als de dhatu zelf.
Het woord Srota / Srotas betekent letterlijk buis, opening of kanaal. Het woord komt betekent: afscheiden, storten, druppelen of stromen. Srotas zijn dus verbindingskanalen die we schoon moeten houden om verstoppen te voorkomen. Dit bekent dus op onze voeding letten.
Betekent Vuur: dat bedoeld is als verzorging. Het vuur van genezing maken we aan om onszelf in staat van genezing en gezondheid te brengen. Vuur is transformatie.
Ama betekent: Onrijp, niet verteerd voedsel. We herkennen het aan een vieze adem, een beslagen tong of als we erg moe zijn.
Onze kracht en energie halen we uit: Prana, Tejas en Ojas dit zijn de essentiële en beschermende vormen van Vata, Pitta en Kapha die een positieve energie bevorderen.
Zijn afvalproducten die wij niet mogen belemmeren om ons lichaam te verlaten. Indien wij die tegenhouden kunnen er klachten ontstaan. Denk hierbij aan boeren laten, winden laten, maar ook plassen en ontlasten.
Onze geestelijk energie vinden we terug in De drie Guna’s: Sattva, Rajas en Tamas. Dit zijn de kwaliteiten en natuurlijke krachten van kennis, vitaliteit en belichaming. Hoe iedere ziel een magnetisch veld projecteert in overeenstemming met het niveau van ontwikkeling. Guna’s kennen ook nog hun 41 eigenschappen van kwaliteit zoals: licht- donker Kort-lang, zwaar- licht etcetera.
Wat we dagelijks doen om gezond te blijven noemen we Dinacharya. Het is van belang een evenwichtig dag patroon te hebben en op tijd te slapen en eten.
Wat we dagelijks doen om gezond te blijven (Dinacharya
Voor een dagelijks gezond leefpatroon heb je een balans nodig in Voeding, slaap en laat je bepaalde dingen staan. Dit heet Tri-Upastambha: -Aahaar/ voeding -Nidra/ Slaap -Brahmacharya/ onthouding
Dravyaguna is een integraal deel van het Ayurvedisch medicijnensysteem. Dravya verwijst naar delen van het universum en guna duidt op eigenschap. Iets wordt alleen Dravya genoemd als het sommige uitwerkingen heeft en sommige specifieke kenmerken.
Achtergronden en beschrijvingen van de Mind en haar werking, echter wanneer het de westerse Psychologie en Psychiatrie betreft wordt de geest als uitgangspunt genomen. Het verschil tussen Psychologische en Psychiatrische benaderingswijze. Ayurveda classificaties van verstoringen en die van de Westerse benadering waaronder de classificatie in DSM5.
De Ayurveda heeft 8& 10 Diagnose technieken om een cliënt te kunnen begrijpen en de klacht te kunnen beoordelen.
Ziektebeelden vragen in de Ayurveda een uitgebreide beschrijving van de verstoringen en de onbalans. We kennen diverse combinaties zoals: Duale verstoring van dosha Vata-Pitta Pitta -vata Pitta- Kapha Kapha- pitta Kapha= vata Vata-kapha Duale verstoring van dosha’s: vata-pitta ziekten, vata-kapha ziekten en pitta-kapha ziekten Triple dosha verstoring Vata-pitta-kapha Triple verstoring van dsha’s: vata-pitta-kapha ziekten.
De Ayurveda raadt diverse behandelingen aan afgestemd op de klacht en onbalans. Pancha Karma is een van de meest uitgebreide behandelingen waar de ervaren Ayurveda Practitioner, therapeut en arts mee werkt.
De Ayurveda raadt diverse behandelingen aan afgestemd op de klacht en onbalans. Pancha Karma is een van de meest uitgebreide behandelingen waar de ervaren Ayurveda Practitioner, therapeut en arts mee werkt

Literatuurlijst Ayurveda verplicht.

Syllabus 1: Oriëntatie Ayuryoga – 2018

Syllabus 2: Nidana Panchakam-ontwikkeling van ziekte – 1e druk 2019/ 3e druk maart 2022

Syllabus 3: The Mind, Psychologie en Psychiatrie – 1e druk 2020/ 2e druk 2022

Syllabus 4: Kaya Chikitsa (behandeling van ziekten) – 2021
Carla van Dijk cs – uitgave: Ayuryoga Nederland


Caraka Samhita set van 4 delen
Prof. Priyavrat Sharma- Vol 1, 2, 3, 4 Editions 7-2001
ISBN: 81-7637-011-8


Susruta Samhita set van 3 delen
Prof. Jyotir Mitra – Vol 1,2,3 Edition 2 – 2002
ISBN: 81-7080-026-9

 

Docenten Ayurveda

Shasvin Bhoelai
Ayurveda

Lesrooster Ayurveda

Over Ayuryoga Nederland

Ayuryoga Nederland verzorgt opleidingen en cursussen voor iedereen die zich willen bekwamen en verdiepen in de Ayurveda en yogawetenschap en deze in combinatie met elkaar als een Therapeutisch instrument willen inzetten. Je wordt opgeleid tot Ayuryoga therapeut en docent (Ayuryoga Therapist & Teacher | AYT&T).
INFORMATIE

Gratis Open Lesdag bijwonen?

Ayurveda Opleiding | Leer Ayurveda & Yoga bij Ayuryoga Nederland

Welkom bij Ayuryoga Nederland, de thuisbasis van de 4-jarige opleiding op HBO niveau Ayuryoga. Ben je op zoek naar een manier om jezelf te ontwikkelen en te groeien als Ayuryoga Therapist & Teacher? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Je kunt ook starten met een orientatiejaar om na te gaan of deze opleiding bij je past.

Ayurveda en yoga zijn complementaire zusterwetenschappen die samen een krachtige combinatie vormen. Ayurveda is een holistisch genezingssysteem dat afkomstig is uit India en al duizenden jaren wordt gebruikt. Het is gebaseerd op de filosofie dat lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden zijn en dat de gezondheid van een persoon afhangt van het evenwicht tussen deze drie aspecten. Yoga is een praktijk die zich richt op het versterken van de geest en het lichaam door middel van ademhalingsoefeningen, houdingen en meditatie.

Bij Ayuryoga Nederland hebben we deze twee disciplines samengebracht in een 4-jarige opleiding op HBO niveau die leidt tot het behalen van het diploma Ayuryoga Therapist & Teacher (AYT&T). Deze opleiding is volledig conform de CPION en de Yoga Alliance International, waardoor je er zeker van kunt zijn dat je een kwalitatief hoogwaardige opleiding volgt die erkend wordt door de industrie.

Onze opleiding biedt een grondige inleiding tot de theorie en praktijk van Ayurveda en yoga. Je leert niet alleen hoe je deze disciplines zelf kunt beoefenen, maar ook hoe je ze kunt toepassen om anderen te helpen bij het verbeteren van hun gezondheid en welzijn. Tijdens de opleiding krijg je les van ervaren docenten die zelf actief zijn als Ayuryoga Therapists & Teachers, waardoor je kunt profiteren van hun kennis en expertise.

Als je geïnteresseerd bent in de Ayurveda Opleiding bij Ayuryoga Nederland, nodigen we je van harte uit om een kennismakingsgesprek aan te vragen. Dit gesprek biedt je de kans om meer te weten te komen over onze opleiding en om te ontdekken of het past bij jouw interesses en doelen. We beantwoorden graag al je vragen en zullen je helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing over je toekomst.

Kies voor de Ayurveda Opleiding bij Ayuryoga Nederland en neem de eerste stap naar een gezonder, evenwichtiger en vervullender leven. We kijken er naar uit om je te ontmoeten en je te helpen bij het bereiken van je doelen!