Dosha (Prakriti) – De Ayurveda Opleiding!

Ayurveda kent drie doshas, waarvan Vata, Pitta en Kapha onze constitutie bij geboorte bepalen= Prakriti

Al 10 jaar

Erkende Opleiding op HBO niveau

Veel persoonlijk contact

Studiebegeleiding & intervisie

7 Docenten

Professionele Experts

Erkend Onderwijsinstituut

Erkend door Zorgverzekeraars
FIND WHAT YOU LOVE

Dosha (Prakriti) – Herstel de Balans voor een Gezond en Evenwichtig Leven

Onze Dosha’s en Prakriti spelen een belangrijke rol in de Ayurveda filosofie en bepalen onze persoonlijke constitutie. Dosha’s zijn de drie fundamentele bio-energieën in ons lichaam, namelijk Vata, Pitta en Kapha, die verantwoordelijk zijn voor verschillende lichamelijke en mentale eigenschappen. Het is belangrijk dat deze Dosha’s in balans zijn voor een gezond en evenwichtig leven.

Bij Ayurveda behandelingen is de Prakriti ofwel onze constitutie het ijkpunt. We willen de Dosha’s terugbrengen naar hun normale staat, want een Dosha in een normale staat is gezond en onbalans betekent ziekte. De Ayurveda medische wetenschap is erop gericht om de balans tussen de Dosha’s te herstellen.

Een verstoring in de balans van Dosha’s kan leiden tot ziekte. Er zijn twee soorten onbalans: een vermeerdering/opeenhoping van Dosha en een tekort. Beiden kunnen leiden tot fysiologische of pathologische schade aan onze Dosha’s.

Fysiologische schade is niet te vermijden en heeft minder tekenen en symptomen. Het is echter goed om verdere schade te voorkomen en zoveel mogelijk te voorkomen dat er ziekte ontstaat. Pathologische schade daarentegen is aan de andere kant goed te vermijden, maar kan leiden tot lastige symptomen en ziektes als men nonchalant wordt en dingen doet waardoor een speciale Dosha schade oploopt.

Vata-schade wordt veroorzaakt door teveel droog, koud, licht voedsel eten, slecht of te weinig slapen, trauma, te veel krachtinspanning en reizen, de roep van de natuur negeren, te veel seks, verkeerd voedsel, angst en spanning.

Pitta-schade wordt veroorzaakt door teveel heet/kruidig/olieachtig/zout/zuur voedsel, alcohol, te veel krachtinspanning, woede, angst en blootstelling aan hitte.

Kapha-schade wordt veroorzaakt door te veel koud, zwaar, zout, zoet en olieachtig voedsel, melk en melkproducten, overdag slapen/te veel slapen, te weinig lichaamsbeweging en te veel eten.

Bij Ayur Yoga Nederland helpen we je graag om de balans tussen je Dosha’s te herstellen en zo jouw gezondheid en welzijn te verbeteren. Door middel van persoonlijke consulten kunnen we jouw constitutie vaststellen en op basis daarvan een op maat gemaakt behandelplan maken. Dit behandelplan kan bestaan uit voeding, levensstijlaanpassingen en behandelingen om de balans tussen je Dosha’s te herstellen.

Het is belangrijk om te weten dat een verstoring in de balans van Dosha’s niet altijd direct merkbaar is. Vaak zijn er geen symptomen in het beginstadium, maar kan het op de lange termijn leiden tot ziekte en disbalans. Door regelmatig je constitutie te laten vaststellen en de balans tussen je Dosha’s te herstellen, kun je jouw gezondheid en welzijn optimaliseren.

Bij Ayur Yoga Nederland streven we ernaar om jou te helpen bij het vinden van de juiste balans tussen je Dosha’s voor een gezond en evenwichtig leven. Boek nu een kennismakingsgesprek en ontdek hoe Ayurveda behandelingen jou kunnen helpen bij het verbeteren van jouw gezondheid en welzijn.

Docenten Ayurveda

Shasvin Bhoelai
Ayurveda

Lesrooster Ayurveda

Over Ayuryoga Nederland

Ayuryoga Nederland verzorgt opleidingen en cursussen voor iedereen die zich willen bekwamen en verdiepen in de Ayurveda en yogawetenschap en deze in combinatie met elkaar als een Therapeutisch instrument willen inzetten. Je wordt opgeleid tot Ayuryoga therapeut en docent (Ayuryoga Therapist & Teacher | AYT&T).
INFORMATIE

Gratis Open Lesdag bijwonen?