Wil je omscholen of bijscholen? Vraag dan subsidie aan bij STAP

Hrutucharya – De Ayurveda Opleiding!

Al 10 jaar

Erkende HBO Opleiding

Kleine klassen

Veel persoonlijk contact

7 Docenten

Professionele Experts

Erkend Onderwijsinstituut

Erkend door Zorgverzekeraars
FIND WHAT YOU LOVE

Alles over Hrutucharya; Free Your True Self, Transform Your Life

Ritucharya (levensstijl tijdens de seizoenen). Zes seizoenen
Een andere uniciteit van Ayurveda is `Een gedetailleerd aanpassingsprotocol` volgens de verschillende seizoenen, het hele jaar rond. Ayurveda gaat uit van zes seizoenen, die telkens twee maanden per jaar duren. Dit is een typische uitleg met een tropische geografie en zal niet in koude landen met een hevige sneeuwval van toepassing zijn. Maar het concept houdt vast, wat betreft het kunnen toepassen als universele waarde bij lokale condities, waar er meer of minder temperatuur of regen in bepaalde maanden van het jaar telkens terugkomen. Zelfs elke gegeven dag met 24 uur, heeft deeltjes van alle zes de seizoenen. Deze informatie over de aanpassingen aan de seizoenen is een belangrijk deel van het preventieve aspect van Ayurveda.

Het jaar volgens Ayurveda, wordt in twee Kaalas verdeeld:
1. Aadaan Kaala (Noorder Zonnewende)
2. Visarga Kaala (Zuider Zonnewende)

Deze scheiding is gemaakt volgens de positie van de zon. Aadaan betekent wegnemen en Visarga geven. In Aadaan Kaala zijn de zon en de wind sterk. De zon neem de kracht van de mensen weg en de koelende kwaliteiten van de aarde. Het is de enerverende periode. Kracht neemt af. In Visarga Kaala geeft de maan kracht aan de mensen. De maan is machtiger, de aarde wordt koeler door de wolken, regen en koude wind. Een jaar heeft zes ritus (seizoenen). Elke Ritu is twee maanden lang. Drie Ritus (een semester) vormt een Kaala.

De zes Ritus/ Seizoenen
De zes Ritus/ Seizoenen en hun kernmerken kunnen kort worden genoemd in het volgende overzicht:

Docenten Ayurveda

Shasvin Bhoelai
Ayurveda

Lesrooster Ayurveda

Over Ayuryoga Nederland

Ayuryoga Nederland verzorgt opleidingen en cursussen voor iedereen die zich willen bekwamen en verdiepen in de Ayurveda en yogawetenschap en deze in combinatie met elkaar als een Therapeutisch instrument willen inzetten. Je wordt opgeleid tot Ayuryoga therapeut en docent (Ayuryoga Therapist & Teacher | AYT&T).
INFORMATIE

Gratis Open Lesdag bijwonen?

Sometimes by accident, sometimes on purpose (injected humour and the like)

Hrutucharya: Ayurveda & Seizoensgebonden Zorg

Introductie tot Hrutucharya: Ayurveda & Seizoensgebonden Zorg

Ayurveda, de oude holistische geneeskunde, erkent het belang van het afstemmen op de veranderende seizoenen om een optimale gezondheid en welzijn te bevorderen. Hrutucharya verwijst naar de seizoensgebonden routines die zijn ontworpen om het lichaam en de geest in balans te brengen met de natuur. Laten we de kenmerken, voordelen en voordelen van Hrutucharya verkennen.

Hrutucharya bestaat uit aanbevelingen voor voeding, lichaamsbeweging en levensstijl die specifiek zijn afgestemd op elk seizoen, zoals:

 • Lente: Detoxificatie, lichte voeding en verkwikkende lichaamsbeweging om het lichaam te verjongen.
 • Zomer: Verkoelende voedingsmiddelen, rustige lichaamsbeweging en voldoende hydratatie om hitte-gerelateerde ongemakken te verminderen.
 • Herfst: Verwarming van voedingsmiddelen, matige lichaamsbeweging en een aardende routine om balans en stabiliteit te bevorderen.
 • Winter: Voedende, verwarmende maaltijden, zachte lichaamsbeweging en voldoende rust om het lichaam te ondersteunen tijdens de koudere maanden.

Het volgen van een Hrutucharya-routine biedt tal van voordelen, waaronder:

 • Verhoogde immuniteit: Afstemmen op de seizoenen ondersteunt het immuunsysteem en helpt het lichaam weerstand te bieden tegen ziekten.
 • Betere spijsvertering: Het aanpassen van uw dieet aan de seizoenen bevordert een gezonde spijsvertering en voorkomt spijsverteringsproblemen.
 • Verminderde stress: Het eren van de natuurlijke cycli van de aarde helpt stress te verminderen en bevordert een gevoel van verbondenheid met de natuur.
 • Algehele welzijn: Seizoensgebonden zelfzorg ondersteunt uw fysieke, mentale en emotionele welzijn, wat leidt tot een verbeterde kwaliteit van leven.

Door het integreren van Hrutucharya in uw leven, kunt u genieten van de volgende voordelen:

 • Harmonie met de natuur: Leven in overeenstemming met de seizoenen bevordert een diepere verbinding met de natuur en helpt u zich meer in harmonie te voelen met uw omgeving.
 • Energie en vitaliteit: Door uw lichaam en geest af te stemmen op de natuurlijke ritmes van de aarde, kunt u genieten van een toename van energie en vitaliteit.
 • Aanpassingsvermogen: Het beoefenen van Hrutucharya helpt u zich gemakkelijker aan te passen aan veranderingen in het weer en de omgeving, wat leidt tot een grotere veerkracht en flexibiliteit.
 • Preventieve gezondheidszorg: Seizoensgebonden zelfzorg ondersteunt preventieve gezondheidszorg door het bevorderen van gezonde gewoonten en het aanpakken van eventuele onevenwichtigheden voordat ze tot grotere problemen leiden.

Bent u geïnteresseerd in het leren over Hrutucharya en het integreren van deze tijdloze wijsheid in uw leven? Bezoek dan onze gratis open dag bij Ayuryoga Nederland, waar u meer te weten komt over onze 4-jarige HBO-opleiding Ayuryoga conform SNRO en Yoga Alliance International. Deze opleiding leidt op tot Ayuryoga Therapist & Teacher (AYT&T) en is een unieke samensmelting van de complementaire zusterwetenschappen Ayurveda en yoga.

Tijdens de open dag krijgt u de kans om onze docenten en studenten te ontmoeten, uw vragen te stellen en een voorproefje te krijgen van wat u kunt verwachten van onze inspirerende en transformerende opleiding. Schrijf u vandaag nog in voor de gratis open dag en begin uw reis naar een gezonder, evenwichtiger leven met Hrutucharya en Ayuryoga Nederland.