Ayuryoga is een zelfstandige HBO-opleiding, waar Ayurveda en yoga geïntegreerd worden aangeboden als AyurYoga. Je wordt opgeleid tot Ayuryoga Therapist & Teacher (AYT&T).
Opbouw en invulling Ayuryoga opleiding
De Ayuryoga opleiding bestaat in totaal uit 240 EC (studiepunten). Dit totaal aan studiepunten omvat het volgen van de lessen Ayurveda, yoga, therapeutische vorming, praktische vaardigheden en Medische Basis Kennis (MBK), het doen van stages en zelfstudie. Voor de zelfstudie bestudeer je de opgegeven leerstof, doe je thuis diverse praktische oefeningen en hou je een journaal bij. In het 1e jaar al starten we met het opzetten van intervisiegroepjes, die de hele opleiding een belangrijke rol blijven spelen.
In het eerste studiejaar heb je gemiddeld 22 lesdagen en die zijn als volgt verdeeld:
- 10 lesdagen yoga (inclusief examendag)
- 3 lesdagen Ayurveda
- 2 therapeutische vorming (waaronder 1 dag intervisie)
- 1 didactiek
- 9 lesdagen Medische Basis Kennis (MBK)
In de volgende studiejaren komt meer accent te liggen op didactiek, het ontwikkelen van therapeutische vaardigheden en het opbouwen van cliëntdossiers. De studiebelasting wordt dan ook wat verhoogd. In het overzicht vind je de details van de studiebelasting.
Gedurende de opleiding loop je een stage van totaal 4 weken. Hiervan zijn 2 weken een Ayurveda-stage in de ashram Sada Shiva Dham in Loenen. De andere 2 weken zijn een yogastage in de ashram Swami Rama Sadhaka Grama Dhyana Gurukulam in Rishikesh, India.
Je kunt de literatuurlijst en het lesrooster voor 2020/2021 inzien.
Ayuryoga en persoonlijke ontwikkeling
De stof die je in de eerste 2 studiejaren van de Ayuryoga opleiding krijgt is vooral gericht op persoonlijke ontwikkeling. Met de yogafilosofie en Ayurveda als uitgangspunt leg je een goede basis. Dit is het basisdeel van de Practitioner opleiding. In het 3e jaar wordt de Ayurveda ziekteleer behandeld. Voor de yoga oefenen we dan yoga technieken bij fysieke ongemakken en gaan we deze toepassen. Pas dan is therapeutische vorming en het opzetten van cliëntdossiers relevant. Na de eerste twee jaar kun je specialiseren in de Ayurveda als Practitioner of als Yoga docent/therapeut.
De MBK-modules sluiten goed aan bij de stof van de opleiding en hebben betrekking op cellen en weefsels, hart en vaatstelsel, bewegingsstelsel, zenuwstelsel, zintuigen, hormoonstelsel, bloed en lymfestelsel. Zie voor meer informatie lesrooster MBK.